Doornroosje

Afgelopen week was VVD-Nunspeet in gesprek met enkele bewoners in bezit van (monumentale) bomen. Onderwerp is de bomenverordening en hoe daar mee om gegaan wordt.

VVD-Nunspeet schrok zich een hoedje toen een gerechtelijke uitspraak van 08 oktober 2020 in beeld kwam.

We nemen jullie even mee door de tijd.

Een inwoner van Nunspeet vermoedt dat zijn boom ziek is. Een onafhankelijke bomendeskundige constateert op 1 november 2018 dat de hoge inlandse eik ernstig is aangetast door honingzwam.

Er is overleg met ambtenaren en op 8 november 2018 wordt een omgevingsvergunning verleend voor de kap van de inlandse eik met herplantingsplicht (volgens de Nunspeet bomenverordening 2016, artikel 4).

De inwoner is het niet eens met de herplantingsplicht en gaat in beroep. (De gemeente,  ‘Doornroosje’, wordt niet wakker).

Op 2 mei 2019 heeft het college het bezwaar ongegrond verklaard (Doornroosje slaapt door).

Op 29 juli 2020 (meer dan een jaar verder) komt de zaak voor de rechter. Na de zitting heeft de rechtbank het onderzoek (naar rechtmatigheid) heropend voor een vervolgzitting (Doornroosje is nog steeds in diepe slaap).

Op 28 september 2020 is de vervolgzitting en u raadt het al Doornroosje is nog steeds niet wakker.

Op 8 oktober 2020 komt dan de uitspraak. Er was geen omgevingsvergunning nodig en daarom geen herplantingsplicht! Kortom de inwoner heeft gelijk gekregen.

Vanwege deze uitspraak maakt de gemeente op 16 februari 2021 een wijziging in de bomenverordening: alleen een bomendeskundige in gemeentelijke dienst mag nog vaststellen. Dus iedere bomendeskundige van buitenaf is buitenspel gezet!

Maar Doornroosje is nog steeds niet wakker, TOT DAT

in De Stentor stukken verschijnen over de rammelende bomenverordening en dat
VVD Nunspeet erover schrijft.

Doornroosje wordt plots wakker en snel worden er op 28 oktober 2021 door de partijen Gemeentebelang en SGP amendementen, voorstel tot wijziging van een wet of ander officieel document, ingediend. Wij hoeven jullie niet uit te leggen waarom. 

VVD Nunspeet vindt het een zeer kwalijke zaak dat Doornroosje pas na 3 jaar van alarmbellen wakker is geworden en er in deze veel gemeenschapsgeld is verkwanseld. Het zijn uiteraard weer de inwoners die ervoor op moeten draaien. 

U kunt de rechtspraak nalezen door online in te toetsen: AWB – 19 _ 2643 of ECLI:NL:RBGEL:2020:6532. 

Beste inwoners van Nunspeet, als u in het stemhokje staat op 16 maart 2022 denk dan aan het volgende: VVD Nunspeet, helder en beter.


Namens VVD Nunspeet 

Jan Geurtsen - Lijsttrekker